Napínavé až do poslednej minúty. Tak by sa dal charakterizovať 3. ročník BEACH FLAG 2023 s rekordnou návštevnosťou. Trofej pre víťaza si tentokrát odnášajú hráči úradujúceho majstra Slovenska vo flag futbale, Istropolis Invincibles.

Krásne počasie, výborná atmosféra, skvelé výkony hráčov, vysoký počet zúčastnených tímov a rekordná divácka návšteva. BEACH FLAG 2023 prekonal všetky očakávania a posúva latku pre rok 2024 znova o niečo vyššie. Celkovo 8 tímov z celého Slovenska doplnil zahraničný účastník zo susedného Rakúska. Už do úvodného hvizdu prvého zápasu bolo jasné, že tímy, ktoré sa zúčastnili, majú chuť a odhodlanie siahať po najvyšších stupienkoch. Napínavé súboje napokon určili poradie po základných skupinách. Z nich si postup do semifinále vybojovali hráči dvojnásobného šampióna Nitra Knights, nováčika a prvého zahraničného účastníka Murzuschlag Railjets, hráči tímu Tumbili a hráči Istropolis Invincibles.

Značná divácka podpora jednotlivých tímov a ukážkové moderátorské výkony vytvorili výbornú atmosféru nielen počas zápasov základných skupín, ale aj počas vyraďovacej fázy. V prvom semifinálovom zápase uspeli hráči Nitry Knights, keď do súboja o bronzové medaily posunuli hráčov Tumbili. Druhý semifinálový zápas a tesný postup do súboja o zlatú medailu vyhrali hráči Invincibles. Po týchto súbojoch bolo jasné, finále bude mať tú najvyššiu flag futbalovú úroveň.

Súboje o pódium

Súboj o tretie miesto medzi Murzuschlag Railjets a Tumbili priniesol vyrovnaný prvý polčas s rozdielom skóre o jeden bod v prospech Railjets. V tom druhom však sériou chýb hráčov Tumbili a technickou vyspelosťou súpera si Railjets vytvorili náskok, ktorý dokázali až do konca stretnutia udržať. Zaslúžene si tak odnášajú bronzové medaily hneď pri svojej prvej účasti.

Finálový súboj spĺňal tie najvyššie parametre a môžeme ho označiť za najlepší a najkvalitnejší súboj, aký sme v histórii Beach Flag-u mohli vidieť. Dvojnásobný šampión turnaja s tímy najlepšími hráčmi amerického futbalu na Slovensku nastúpil proti šampiónom Slovenska v jeho bezkontaktnej verzii. Od prvého hvizdu si hráči nič nedarovali a bojovalo sa o každý yard na ihrisku. Vysoká kvalita jedného aj druhého tímu sa ukazovala počas celého zápasu. Hráči predvádzali výborné obranné zákroky a kvalitné, efektné a divácky atraktívne zachytenia prihrávok. O osude zápasu rozhodla výborná obrana hráčov Invincibles, ktorí po zastavení útoku Nitry takmer ihneď skórovali a tento náskok si udržali až do konca stretnutia. Zaslúžene tak na najvyššom stupienku vystriedali práve hráčov Nitra Knights.

Viac o podujatí a jeho priebehu prezradil Peter Német, organizátor:

3. ročník BEACH FLAG-u bol neskutočný. Sám som prekvapený, koľko divákov prišlo. Počas celého turnaja tu bola výborná atmosféra a boli cítiť, že byť tu je pre hráčov veľkým potešením a zároveň aj výzvou. Všetci vieme, že je veľmi fyzicky náročné šprintovať v hlbokom piesku, no všetci sa na to každý rok veľmi tešíme. Podujatie už má v našej krajine dobré meno a som rád, že sme zaznamenali presah aj do zahraničia. Ďakujem hráčom Railjets, že prišli a dúfam, že tak ako sľúbili, budúci rok prinesú aj ďalšie zahraničné tímy a opäť posunie úroveň turnaja ďalej.

Chcem poďakovať moderátorom za udržiavanie atmosféry, odborné výklady pravidiel a komentovanie situácii na ihrisku. Nezainteresovaným divákom to veľmi pomáhalo v pochopení hry. Chcem poďakovať aj naším partnerom, bez ktorých by sme nemohli šíriť meno podujatia a dvíhať jeho úroveň. Sú nimi Bratislavský samosprávny kraj a Mestská časť Bratislava – Petržalka. Ich pomoc a partnerstvo pri organizácii je pre nás nesmierne dôležité. Ďakujem aj všetkým hráčom, hráčkam, rozhodcom a každému, kto prispel k organizácii.

Autor: SAAF, Foto: Marek Karais, Video: Kontrast production