Majstrovstvá sveta v bezkontaktnej verzii amerického futbalu – flag futbale sa uskutočnia v Izraeli od 6. do 8. decembra. Prvýkrát sa na významnom podujatí predstaví aj Slovensko. Náš 14-členný výber sa pripravuje v Nitre, individuálna príprava prebieha aj v Bratislave.

Tím pod vedením trénera Phillipa Hilderbranda svoju nomináciu uzavrel 5. novembra a postupne sa výberom presadilo celkovo 14 hráčov. Phillip, head coach, už skúsenosti s americkým futbalom na Slovensku má. Skôr, ako prebral taktovku nad seniorským „A“ tímom Slovenska, pôsobil ako HC v klube amerického futbalu Topoľčany Kings a ako pozičný tréner seniorského tímu amerického futbalu v kvalifikácii na ME Belgicko + Švajčiarsko.

S viacerými hráčmi sa dobre pozná a vie, čo od nich môže očakávať. K prvej účasti na MS uviedol:

„Hovorí sa, že neexistujú veľké víťazstvá bez veľkých prekážok, a my sme čelili ohromným. To je presne dôvod, prečo som nadšený, že ideme do Izraela. Máme výbornú partiu chalanov, ktorí ale nemali veľa času na prípravu, a tá bola navyše poznačená aj opatreniami proti COVID-19. Napriek všetkému som na našich chlapcov hrdý! Od prvého dňa prípravy urobili a dodržali všetko, čo sme od nich požadovali. S naším tímovým a individuálnym rozvojom nemôžem byť spokojnejší. Za príležitosť cestovať na MS a porovnať sa s najlepšími na svete som veľmi vďačný. Sú tam hráči a tímy, ktoré už dlhé roky hrajú flag futbal na najvyššej úrovni. Pre Slovensko to bude veľký test, ktorý môžeme použiť ako meradlo pre ďalšie medzinárodné stretnutia.“

Prvé skúsenosti

Slovensko v seniorskej kategórii na reprezentačnej úrovni flag futbalu skúsenosti ešte nemá. Historická prvá účasť znamená posun na medzinárodnú úroveň, v ktorej je každá skúsenosť cenná. Je tiež príležitosťou nielen pre hráčov, ale aj pre organizačný tím, porovnať sa s najlepšími v tejto kategórii. Čo to však znamená pre flag futbal na Slovensku ozrejmil viceprezident SAAF Juraj Sopkuliak:

„Flag futbal je jeden z najrýchlejšie rastúcich športov na svete a je dôležité, aby sme zachytili jeho nástup aj na Slovensku a nesnažili sa dobehnúť už rozbehnutý vlak, ako je tomu v americkom futbale. V tradične konzervatívnom Slovensku je bezkontaktná verzia amerického futbalu vnímaná ako prístupnejšia a preto vo flag futbale vidíme veľký potenciál. V neposlednom rade sa chcem poďakovať každému, kto sa podieľa na príprave na MS, ktorú nám covid vôbec neuľahčuje.“

Nominácia hráčov

Slovensko - nominácia hráčov

Slovensko na IFAF FLAG FOOTBALL WORLD CHAMPIONSHIPS  

Rozlosovanie základných skupín je už známe, a tak sa náš tím vie lepšie pripraviť na súperov, s ktorými sa stretne v skupinovej časti. Postupne si svoje sily zmeriame s výberom Mexika, Nemecka, Fínska, Thajska a s domácim tímom Izraela.

Slovensko - rozlosovanie

Individuálna aj tímová príprava momentálne vrcholí, každý z hráčov aj realizačného tímu musí brať ohľad nielen na seba a svoj športový výkon, ale aj na opatrenia, ktoré aktuálna situácia okolo ochorenia COVID-19 so sebou prináša. Svoje o tom vie aj Mário Bíro, WR z tímu Nitra Knights:

„Naša momentálna situácia na Slovensku je taká, že máme veľmi málo možností na zdokonaľovanie našich schopností na ihrisku. Musíme si v týchto dňoch dávať veľký pozor kde ideme a kde sa zdržiavame, pretože ak sa nakazí čo len jeden z nás a ten prípadne nakazí ďalších dvoch na spoločnom tréningu, môžeme sa s našimi ambíciami na majstrovstvách sveta rozlúčiť.“

Vrchol sezóny

Absolútny vrchol sezóny teda prichádza v poslednom mesiaci roka 2021. Pre viacerých hráčov je to nielen vrchol sezóny, ale vzhľadom na vek aj vyvrcholenie hráčskej kariéry. S možnosťou reprezentovať svoju krajinu a robiť česť nielen sebe, svojmu klubu a mestu, prichádza na rad aj myslenie na budúcnosť tímu a flag futbalu. Tím okolo trénera Phillipa Hilderbranda sa nebudoval dlho, no niektoré mená si svoje miesto v reprezentácii môžu nájsť aj v nasledujúcom období. Svedčí o tom aj účasť niektorých hráčov juniorskej reprezentácie na prípravných kempoch. Svoje skúsenosti im odovzdával aj Mário, ktorý svoje pocity opísal nasledovne:

„Naši mladí chalani sú veľmi šikovní a nadaní, no treba ich usmerniť. Reprezentácia vznikla veľmi rýchlo a nemali sme možnosť venovať sa flag futbalu veľmi dlho a nabrať čo najviac skúseností. To ale nieje prípad našich mladých reprezentantov, tí to majú všetko ešte len pred sebou. Dúfam, že spoločnými silami z nich urobíme dobre pripravených a kvalitných hráčov flag futbalu a oni sami sa nám odvďačia perfektnými výkonmi na ihrisku.“

Autor: Peter Német