Nedá sa, nejde to, podmienky sú nepriaznivé, počkáme na ďalší rok a uvidíme. Toto sú slová, s ktorými sa jednoducho vedenie Slovenskej asociácie amerického futbalu nechcelo stotožniť, a ani nestotožnilo. Napriek veľkému počtu obmedzení vymysleli formát, v ktorom sa mohli uskutočniť Školské Majstrovstvá Slovenska zručností vo Flag Futbale.

Lazany_02 / Foto: Peter Német SAAF

Poďme ale pekne zaradom. Všetci vieme, že v týchto časoch, ktoré ovládajú opatrenia, nie je ľahké zorganizovať súťaž, alebo športové zápolenie viacerých tímov. Je to viac menej nemožné, no keď sa chce a je chuť, dá sa naozaj všetko. SAAF vyložila svoje tromfy v novembri 2020 a vymyslela formát, v ktorom sa súťaž dala uskutočniť v takej podobe, aby sa nie len že vrátil do škôl šport a pohyb, ale boli dodržané prísne opatrenia a podmienky. 

Školské majstrovstvá zručností sa uskutočnili celkovo na 5 školách a zapojilo sa presne 507 súťažiacich žiakov. Odvahu a chuť mali v ZŠ sv. Vincenta de Paul Levice, ZŠ s MŠ Lazany, ZŠ Postupimská 37 Košice, ZŠ s MŠ Kamenná Poruba a ZŠ Horný Vadičov. Všetky školy s flag futbalom malú skúsenosť už mali, pretože ich zástupcovia spomedzi radov učiteľov TV sa zúčastnili seminára Základy flag futbalu, ktorý ich do tohto športu zasvätil a dáva im teda možnosť zaradenia na hodiny TV. Koronavírus však telocvične zatváral, takže neumožňoval učiteľom priblížiť ho svojim žiakom. 

Vďaka skvelej a profesionálnej spolupráci s učiteľmi, riaditeľmi a samotnými žiakmi sa zrodil formát súťaže, ktorý zohľadňoval výkony jednotlivcov v rámci družstiev. Každá trieda vytvorila samostatné družstvo, ktorého výsledky sa porovnávali s ostatnými triedami, ročníkmi a školami. Spomedzi nich sme spoznali historicky prvého Školského šampióna zručností vo Flag Futbale. S disciplínami Hod na presnosť, SNAP (rozohrávanie) na presnosť a Strhávanie flagov na čas sa najlepšie popasovali žiaci 1. – 4. ročníka ZŠ s MŠ Lazany a vybojovali si teda titul školského šampióna SR. 

Príprava a priebeh súťaže však nebol jednoduchý. Neustále sa meniace opatrenia zapríčinili, že sa často museli samotné disciplíny upravovať a pozmeňovať. Prvotný formát turnajového charakteru sa po nástupe druhej vlny pandémie rozplynul a prichádzali mnohé nové úpravy, nové obmedzenia a znova ďalšie úpravy. Nakoniec však vyhral návrh troch disciplín, ktoré sú priamo späté so samotnou hrou, nie sú časovo náročné, je možné ich praktizovať s dodržiavaním bezpečných vzdialeností a aj s použitím rúšok. 

Príprava súťažného vybavenia a natáčanie inštruktážnych videí mali za úlohu čo najviac flag futbal priblížiť a zabezpečiť, aby si žiaci chvíle strávené súťažným zápolením užili čo najviac. Či sa to podarilo, už posudzujú samotní učitelia, ktorých sme sa na ich názor opýtali: 

Horný Vadičov / Foto: Peter Német SAAF

Mgr. Lukáš Kubaliak, ZŠ Horný Vadičov:

“Aj týmto spôsobom by som sa chcel hneď na začiatku poďakovať organizácií SAAF, že aj v ťažkej situácií aká nastala, sa podarilo uskutočniť niečo tak zábavné a tak originálne ako súťaž v určitých disciplínach z flag futbalu. 

Súťaž, ktorú organizácia naplánovala bola už od počiatku na dobrej komunikačnej úrovni, keďže boli zodpovedané všetky potrebné otázky, nezaznamenal som žiaden problém. Jediná prekážka z našej strany boli asi vyhliadky na uskutočnenie daného podujatia a to v interiéri školy, preto som dúfal, že počasie v „deň D“ bude fajn a veru aj bolo. Od úplného rána nás privítalo slniečko a vcelku príjemné teploty. 

Chalani už deň pred podujatím spolu komunikovali o tom kedy prídu, koľko času bude trvať rozloženie, takže sme to mali všetko na jednotku dohodnuté. Čo pokladám za maximálnu spokojnosť bola spolupráca aj v samotných disciplínach, kedy som nemusel zaťažovať pedagogický zbor a ja ako telocvikár s Petrom a Michalom z asociácie sme to zvládli rýchlo v plnom nasadení bez úrazu a s veľkým odhodlaním spestriť výnimočný deň v týchto ťažkých chvíľach deťom, ktoré boli vo vytržení a veľmi nadšené, že môžu behať, hádzať a súperiť s ostatnými školami na Slovensku. Samotný pedagogický zbor, ktorý mi odovzdával spätnú väzbu mal pozitívne odozvy, preto to hodnotím ako dobrú skúsenosť a prajem ešte veľa dobrej práce a verím, že aj v ďalšej spolupráci.”

Ing. Jana Oršulová, Základná škola s materskou školou Lazany:

“Ďakujeme za skvelú možnosť žiakov zapojiť do súťaže, v tejto dobe, kedy pohyb v školskom prostredí je obmedzený. Zabezpečenie celého priebehu od organizacie až po samotnú realizáciu bolo zvládnuté výborne. Coach Team bol pre nás nápomocný a žiaci si to skutočne užili. Dôkazom je ich výsledok s obsadením troch prvých miest.

Môžem konštatovať, že naši žiaci sa stotožňujú s heslom Flag futbalu: Máme chuť víťaziť !!! Veľmi sa potešili získanej sade pomôcok pre túto športovú hru a ich radostný pokrik o víťazstve len podčiarkuje radosť z hry. Ešte raz ďakujeme.”

Mgr. Martina Kopálová, ZŠ s MŠ Kamenná Poruba:

„Súťaž sa nám veľmi páčila. Aj napriek rannému meškaniu sme všetko stihli, organizácia aj priebeh súťaže následne prebiehal plynule a hladko. Tejto akcii sa žiaci veľmi tešili! V tejto korona dobe to bola príjemná zmena nielen pre žiakov, ale aj pre učiteľov. Radi sa zapojíme aj do ostatných aktivít a súťaží, ktoré budete organizovať.“

Mgr. Lukáš Hricko, ZŠ Postupimská 37, Košice:

„Žiaci si skvelo zasúťažili a zašportovali. S týmto netradičným športom sa doteraz nestretli a tak ich nadšenie bolo ešte väčšie. Sme radi, že sme sa zúčastnili takejto skvelej súťaže a veríme, že nebola posledná a čoskoro si zasúťažíme opäť. Športu zdar.“




Zdroj: @SAAF 2020 / Autor Peter Német / Zdroj foto: Peter Német SAAF