Začiatok roku 2020 je pre Taliansko veľmi úspešný, keďže po hosťovaní európskeho semifinále medzi Talianskom a Francúzskom dostalo možnosť organizovať Majstrovská Európy vo flag futbale mladých (IFAF Youth Flag EC 2020) . Správa bola oficiálne potvrdená 25. februára 2020 Gregorom Murthom , Continental Director of IFAF, the International Federation.

Talianska federácia predložila veľmi pestrú ponuku, ktorá má ako svoju silnú stránku miesto usporiadania, to znamená Fattoria La Principina di Grosseto, kde sa už konali mnohé finále mládežníckych majstrovstiev. Vyznačuje sa špičkovými športovými a ubytovacími zariadeniami, ktoré sú ponorené do nádhernej scenérie toskánskej maremmy. Taliansko porazilo konkurenciu zo Srbska a Španielska. Slogan, ktorý vyvinulo Komunikačné Oddelenie ( 100% F-ECTIVE ), zdôrazňuje ducha Organizačného Výboru, a to zameranie sa na faktor FFlag Football, Fun, Family & Federations a znovuvytvorenie atmosféry skutočnej olympijskej dediny v srdci Principiny.

Po majstrovstvách Európy Tackle U19 v Bologni sa preto Taliansku vráti privilégium usporiadania ďalšieho významného európskeho podujatia, tentokrát venovanému Flag Footbalu, kde sa tiež predstaví po necelých 4 rokoch pauzy chlapčenský národný tím U15,  ktorý obhajuje titul Majstrov Európy z Belehradu 2016. Finálny program pre turnaj venovaný kategóriám U15 a U17 (chlapčenským aj dievčenským) bude zverejnený len čo IFAF dostane všetky potrebné údaje od krajín, ktoré sa ho chcú zúčastniť.

FIDAF opäť potvrdzuje, že patrí medzi najlepších partnerov amerického futbalu v Európe“ – poznamenal Fabio Tortosa, Federal Councilor, Head of International Affairs – „kedže má opäť česť usporiadať takúto medzinárodnú súťaž. A to hovoríme o podujatí, ktoré je veľmi dôležité, pretože sa týka rozvoja Flag Footbalu u mladých hráčov, čo v konečnom dôsledku podporuje popularitu Amerického futbalu v krajine. Vybrané miesto usporiadania, ktorým je Fattoria La Principina di Grosseto, má obrovský potenciál, pretože sa tu už odohrali všetky záverečné fázy našich národných majstrovstiev. Tentoraz bude mať táto súťaž medzinárodný rozmer, pretože budeme mať tú česť hostiť  mladých hráčov z celej Európy. Osobitné poďakovanie patrí tým, ktorí neúnavne pracujú v zákulisí na zabezpečení takýchto úspechov našej federácie, a to konkrétne ľudom, ktorí pripravujú naše ponuky týkajúce sa hosťovania,Barbara Allaria a Luca Correnti , ako aj našim partnerom Attilio Quaranta a vedeniu Fattoria La Principina. Úprimne poďakovanie patrí aj Alessandrovi Zarbovi za to, že s vášňou pracuje v mene Talianska na obnovení medzinárodnej mládežníckej súťaže tejto úrovne“.

Ďalším veľkým zadosťučinením amerického futbalu v Taliansku, ktorý pomaly rastie tak na technickej, ako aj na organizačnej úrovni, je to, že sa stáva dôležitým partnerom pre celé Európske hnutie.

Oficiálnu tlačovú správu si môžete prečítať tu.
Zdroj: www.fidaf.org