Tímy zo Slovenska sa tento rok premiérovo pobijú o prestížnu trofej, ktorá ponesie meno po legende NFL so slovenskými koreňmi Chuckovi Bednarikovi. Takto významná trofej si zaslúži jedinečné prevedenie, o ktoré sa postará elitný sochár z USA – pán Brian Hanlon.

Brian Hanlon je medzinárodne uznávaný umelec, ktorý počas svojej kariéry vytvoril viac ako 300 diel. Cieľom jeho diel je inšpirovať, uctievať a spomínať. Zameriava sa na introspektívne remeselné detaily, ktoré by ste zriedka našli v iných dielach. Hanlon svojou prácou vzdáva poctu ikonám, legendám a významným momentom. Jeho vlastná zmes kovov vytvára dramaticky pôsobiacu „živú“ bronzovú patinu, ktorá sa stala umelcovým puncom. Zhotovenie Hanlonových diel sa vymyká postupom priemyselného štandardu, čo mu umožňuje demonštrovať akciu a pohyb ako žiadny iný umelec jeho doby.

Hanlon sa vo svojich dielach venuje prierezu niekoľkých žánrov (od cirkevných, cez verejné až po športové témy). Okrem súkromných, verejných a cirkevných inštitúcií tvorí aj pre športové organizácie ako NFL, NBA, MLB a NHL. Je oficiálnym majstrom sochárom pre sieň slávy NBA. Medzi jeho najvýznamnejšie športové diela patria sochy Chucka Bednarika v Pennsylvanii, Shaquille O’Neal-a v LSU, Evandera Holyfielda v Atlante, Charlesa Barkleyho na Univezite Auburn, Jima Browna v Syracuse, Denver Broncos Ring of Fame a mnoho ďalších významných sôch v USA a zahraničí.

Životopis pána Hanlona je absolútne dychberúci. Táto správa je obrovskou poctou pre americký futbal na Slovensku a dáva víťazovi SFL možnosť získať prestíž, ktorá sa naskytne iba tým najväčším legendám nášho športu.

Zdroj: SAAF / FOTO: archív SAAF / hanlonsculpture.com