Stále sa neviete rozhodnúť, či je flag futbal dobrá voľba pre Vás, Vaše deti či Vašich žiakov? Prinášame Vám výber 6-tich dôvodov, pre ktoré je flag futbal dobrou voľbou.

Rozvoj pohybových schopností

Pohyb je pre mládež veľmi dôležitý. Nie len že upevňuje zdravie, ale buduje aj správne životné návyky. Flag futbal je vhodný a zameraný na rozvoj kondičných aj koordinačných pohybových schopností. Medzi kondičné môžme určite zaradiť rozvoj sily, rýchlosti, vytrvalosti a ohybnosti. K tým koordinačným sa radia reakcia, rovnováha ale aj orientácia.

Jednoduché pravidlá

Nič komplikované, nič mätúce. Flag futbal má jasné pravidlá a pre systém školského vyučovania sú ešte jednoduchšie. Sústreďuje sa na základné povely a názvy, ktoré sú celosvetovo zaužívané. Veľmi jednoducho sme základné pravidlá a princíp hry predstavili v tomto 100 sekundovom animovanom videu.

Variabilita pohlaví, veku, počtu hráčov, hracej plochy

Áno, je to presne tak, ako je to napísané. Flag futbal je šport s veľkou mierou variability. Môžu medzi sebou hrať chlapci aj dievčatá (vrátane zmiešaných tímov) a rôzne vekové skupiny. Veľkosť ihriska sa dá prispôsobiť veľkosti telocvične či školského dvora, počet hráčov sa začína už na čísle 3 v jednom tíme. Pokiaľ disponujete veľkou hracou plochou, môžu proti sebe nastúpiť aj tými so 7 hráčmi. Meniť sa môže aj hracia plocha, však vo voľnom čase si môžete zahrať flag aj na pláži alebo pieskovom ihrisku.

Bezkontaktnosť a bezpečnosť

Veľká výhoda sveta flag futbalu. Platí, že je zakázaný akýkoľvek kontakt, okrem toho náhodného. A preto je tento šport vhodný do škôl. Žiaci sú v bezpečí a navyše, v príručke, ktorú sme pre Vás pripravili nájdete pár tipov a trikov, ako riziko náhodnej zrážky znížite na minimum.

Foto: Miroslav Gajdoš

Atraktivita

Flag futbal naberá na popularite. Nie len v zámorí, ale aj u nás v Európe a na Slovensku. Je to celosvetovo rozšírený šport s olympijskými ambíciami, usporadúvajú sa v ňom MS a ME. V roku 2021 sa prvý krát predstaví aj na Svetových hrách. U nás predstavuje možnosť prebojovať sa do reprezentácie vo viacerých kategóriách.

Nízke náklady

Pri flag futbale nemusíte siahať hlboko do vrecka. Pre hru je potrené mať loptu a flag opasky. Jednotlivec si dokáže flagovú výbavu kúpiť v desiatkach eur, pre skupiny, školy, kluby alebo krúžky sú na www.saaf.sk pripravené zvýhodnené balíky.

Zdroj: @SAAF 2020 / Peter Német / FOTO: Miroslav Gajdoš